Ekskursioner

Tirsdag formiddag den 2. november var der arrangeret ekskursioner i området omkring Vingsted og Vejle Ådal. Her blev deltagerne introduceret til forskellige vinkler på arbejdet med børn og unge, natur og friluftsliv.


Deltagerne kunne vælge mellem syv forskellige ture.

Ekskursion A - Kajakøen og Økolarie


- Samarbejde mellem foreninger og kommune, samt formidling til skole og familier


Vi tager til kajakøen ved Vejle Fjord, som er Danmarks eneste flydende kajakklub og et centralt mødested ved fjorden. Her hører vi om, hvordan projektet med at skabe øen er forløbet og hvad øen bliver brugt til i dag. Herefter tager vi til Økolariet – Vejle Kommunes natur- og sciencecenter, som hvert år har mere end 80.000 besøgende. Her vil vi høre om formidling til både skoler og familier, samt besøge deres udstillinger.

Ekskursion B -Science og grønt flag i børneinstitution, samt faciliteter til udeundervisning og familiens naturoplevelser hos lokal virksomhed


Vi besøger Kollerup Børnehave, som i mange år har haft Friluftsrådets Grønne Spirer-flag og arbejdet med natur i institutionen. Børnehaven har også gode erfaringer med at arbejde med science, som de vil dele med os.


Herefter vil vi mærke stigningerne i benene på et lille stykke af Grejsdalstien, som er en af Vejle Kommunes mest populære vandreruter. Vi hører om erfaringer med etablering af en lang vandresti på privat jord og andre friluftsfaciliteter, samt undervisningsforløbet der er udviklet til ruten. Stien fører bl.a. forbi udeundervisningshytten, Dragehulen, ved Brandbjerg Højskole. Her vil vi høre om højskolens erfaringer med udeundervisning, samarbejde med lokalsamfund og kurser i bæredygtighed, natur og friluftsliv.

Ekskursion C -Mental og fysisk sundhedsfremme – ude i naturen


Vi besøger Store Grundet Sundhedsskov – en bynær skov, der er beliggende nord for Vejle Sygehus. I skoven vil vi høre om brug af naturen til mental sundhedsfremme og behandling. Vi får fortalt om, hvordan offentlige institutioner og frivillige organisationer samarbejder om udvikling af skoven til en sundhedsskov.


Herefter går turen til Sønderskoven, en anden af Vejles bynære skove, hvor vi hører om og kan prøve nogle af de aktiviteter i skoven, som sundhedspersonale bruger i deres arbejde med sundhedsfremme.

Ekskursion D - Praktisk naturpleje på skoleskemaet og besøg et NatureMoves-projekt og andre populære friluftsfaciliteter

 

Vi tager til Ulvedalen. Et bynært naturområde, hvor Kirkebakkeskolen har forpligtiget sig til at pleje naturen gennem de næste 20 år. Projektet bliver drevet og udført af eleverne med støtte og viden fra undervisere, Verdens Skove og Vejle Kommunes Teknik & Miljøforvaltning.


Herefter besøger vi Vejle Idrætshøjskole, som fortæller om deres erfaringer med natur og udeaktiviteter for unge. I forbindelse med disse aktiviteter har højskolen et tæt samarbejde med Vejle Kommune om faciliteter til både skolens elever og byens borgere. Bl.a. er de i samarbejde med NaturMoves ved at lave et friluftsbassin, som vi hører om.

Ekskursion E - Gåtur til Vingsteds stærke aktører – til lands, til vands og tilbage i historien


Vi tager en gåtur rundt i området og besøger de spændende aktører, der er naboer til VingstedCenteret. Danmarks Sportsfiskerforbund fortæller om deres aktiviteter for børn og unge. Jernaldermiljøet i Vingsted, fortæller om erfaringer med levendegørelse af livet i jernalderen. DGI tager os med ind i deres univers af projekter for børn og unge.

Ekskursion F - Vejle Kommunes skovhytter og udelivsfaciliteter


Vejle Kommune ejer et større naturområde i Vejle Ådal ved den gamle herregård Haraldskær, kun få kilometer vest for Vejle by. Her har

Kommunen etableret en lang række faciliteter, der understøtter både friluftsliv og naturoplevelser, både for den almindelige borger og for skoler og institutioner, der gerne vil bruge det enestående naturområde til deres fritidsaktiviteter eller undervisning.


Vi skal besøge Kærhuset ved Haraldskær, som er en af kommunens skovhytter, hvor vi hører om, hvordan lærer bruger stedet i undervisningssammenhænge. Herefter går vi en tur i herrergårdslandskabet sammen med den lokale naturvejleder. Vi besøger Tildes Hytte, som er et uderum etableret i samarbejde mellem Skibet Børnehus og Skibet Menighedsråd. Vi går et kort stykke på Kyst til Kyst stien og slutter af med Bålhytte og shelters ved Kvak Mølle.

Ekskursion G - Naturrum Kirstinelyst samler mennesker og faciliteter i naturen


Vi besøger Naturrum Kirstinelyst på kanten af den fredede Randbøl Hede. Kirstinelyst er et pilotprojekt under konceptet ”Naturrum” i Danmark og blev indviet i 2013.


Naturrummet er et ubemandet frilufts- og formidlingscenter, hvor et kludetæppe af faciliteter, aktiviteter og frivillige holder uhensigtsmæssig adfærd på afstand. Der bliver fortalt om tanker og intentioner bag opbygning af naturrummet, og hvordan forskellige frivillige brugergrupper understøtter aktivitet og mangfoldighed på stedet

Herunder opbygningen af en venneforening, et socialøkonomisk skovhjælperprojekt, og et frivilligt projekt omkring rytterfaciliteter.


Undervejs tager vi en mindre gåtur ud på heden, hvor vi snakker metoder og mål for hedeformidlingen